zaterdag 27 september 2014

Waar kefir kopen ?

Er zijn vele bronnen op het internet om aan kefirkorrels te geraken; Echter, sommige van deze bronnen zijn niet altijd betrouwbaar. Als u besluit om uw verse kefirkorrels te kopen van ons, wij garanderen dat de kefirkorrels levensvatbaar en klaar zijn om gezonde kefir te produceren. Bij uitgedroogde korrels kan het veel tijd vergen om de kefirkorrels opnieuw te activeren en te beginnen reproduceren. 

Zorg ervoor dat u de echte kefirkorrels en niet een poedervormige kefirstarter of gedehydrateerde korrels krijgt. Verse actieve melkkefirkorrels is enige authentieke manier om zelf onbeperkt kefir te maken, terwijl de poedervormige starter steeds opnieuw moet worden aangeschaft. 
Het is altijd beter om levende kefirkorrels te kopen dan de uitgedroogd kefirkorrels. Terwijl uitgedroogd kefirkorrels kunnen herstellen en kefir produceren, dan heb je reeds veel melk verspilt om het kweekproces terug op gang te krijgen en het kan maanden duren vooraleer de korrels opnieuw beginnen met groeien.
Zorg ervoor dat u ten minste een eetlepel kefirkorrels krijgt om te starten. Als u alleen maar een theelepeltje krijgt zal het een paar weken kunnen duren vooraleer u zelf voldoende kefir zal kunnen produceren. Wees op uw hoede van goedkope kefirkorrels. Het houden van kefir is iets kostbaar, de kefir moet dagelijks gevoed worden met melk. Als u twijfelt vraag de verkoper hoe de korrels worden opgevoed en hoe ze worden bewaard. Kefirkorrels die worden gekoeld hebben meestal een paar weken nodig om te herstellen en in evenwicht te komen. 
Als u elders melkkefir koopt, vraag dan steeds hoe snel de kefirkorrels verstuurd kunnen worden. Veel mensen die kefir verkopen hebben een wachtlijst van enkele weken.


Melkkefirkorrels

zaterdag 13 september 2014

Hoe melkkefir dikker maken of hoe scheiden van de wei ?

Sommige mensen verkiezen om hun afgewerkte melkkefir dikker te maken door het uitpersen van een deel van de wei. Dit is zeer eenvoudig, omdat meestal de kefir al gescheiden is na het fermenteren. Als je kefir door een zeef giet dan zal de wei (heldere geelachtige vloeistof) zich gemakkelijk door laten gieten. U kunt dit doen boven de gootsteen, zet dan je kom of pot eronder om het resterende romige witte gedeelte van de kefir vast te houden in de zeef (vergiet). Als dit niet werkt of u wilt de wei verder verminderen, kunt u in de zeef keukenpapier, kaasdoek, koffiefilter of een zeer dunne handdoek leggen en plaats deze boven een kom die groot genoeg is. De wei zal langzaam door de zeef druppelen totdat we een romige kefir overhouden. Je kan de kefir nog dikker maken tot een roomkaas of kwark, dit kan door de kefir op een laag vuurtje al roerend te verwarmen (overgebleven vloeistof zal verder verdampen). Wat overblijft is een overheerlijke roomkaas om te verspreiden op brood of te eten met fruit of mijn favoriet is het op een pannenkoek of flensje uit te smeren.

Wei scheiden van de kefir

Melkkefir
Melkkefirkorrels

maandag 8 september 2014

Wat voor soort suiker kan ik gebruiken om waterkefir te maken?

Een aantal soorten suiker kan worden gebruikt om waterkefir te maken. Met rietsuiker en organische witte suiker maakt u bijvoorbeeld een zeer milde waterkefir. Suikers waar de melasse nog steeds intact is (zoals rapadura, Sucanat, enz.) werken ook goed voor het maken van waterkefir en zijn over het algemeen gezien op langere termijn gezonder voor de kefirkorrels dan als de mineralen in de melasse. We raden het gebruik van honing niet aan voor het maken van waterkefir. Honing zou technisch kunnen Het probleem met honing is dat honing antibacteriële van natuur is en de waterkefirkorrels zelf zijn een mengsel van bacteriën en gist zijn. Daarom honing zal op termijn de waterkefirkorrels verzwakken en uiteindelijk zullen de korrels afsterven. Als je echt honing wil gebruiken, vervang dan je kefirkorrels af en toe.


waterkefir
Waterkefirkorrels